Na Engeland...Australië

Jef Van Bael vlucht in 1914 met zijn vrouw en 7 kinderen naar Engeland. Zij verbleven 4 jaar in Sheffield. Daarna emigreerden ze naar Australië. Door het leven in Engeland kreeg Jef ook zin om naar Australië te emigreren.

Read more ...

R.I.P. 1915, F.T.H. Mertens, Belg, 13 jaar oud

Bridget Geoghegan stootte bij haar onderzoek naar graven van soldaten uit de Eerste Wereldoorlog in Wales op een grafsteen voor een dertienjarige Belg.

Read more ...

Van ‘halfbroer’ tot echtgenoot

Als de familie Raes op de vlucht slaat naar Zeeland en daarna naar Engeland, gaat de beste kameraad van de oudste zoon mee als ‘halfbroer’. Echter, tijdens de oorlog zelf huwt deze vriend van de familie één van de dochters Raes. 

Read more ...

Met vier families in Engeland

In de dagen voor de collectiedag aan het Red Star Line-museum (november 2015) ontdekten Marthe Hens en Karel Vangenechten een vierde familietak die in Engeland had verbleven tijdens de Eerste Wereldoorlog. 

Read more ...

Familie Kampen blijft na in Swansea

In 1914 zijn grootouders Kampen naar Swansea in Wales getrokken en ze zijn er gebleven tot 1926, allicht omdat mijn vader toen naar het middelbaar ging.

Read more ...

Julian and Bessie

Julianus Albertus Vroome werd geboren in Oostende, op 21 februari 1898. Hij was het derde kind uit een gezin van vijf kinderen. Zijn ouders waren Albertus Eduardus Vroome en Mathildis Joanna Martinsen.

Read more ...

De familie Schippers

De familie Schippers verbleef de hele oorlog in Leeds(Yorkshire). 

Read more ...

De Moale

Tijdens de Eerste Wereldoorlog speelde de ferrydienst Oostende-Dover, in de volksmond ‘de Moale’ genoemd een belangrijke rol in het overbrengen van vluchtelingen naar Engeland.

Read more ...

Alison – Angèle Delanghe

Mijn grootoom Emilius Delanghe was een visser uit Antwerpen. Volgens mijn grootmoeder heeft hij tijdens de Eerste Wereldoorlog veel vrouwen en kinderen gered met zijn boot.

Read more ...

Anglo-Belgian love story

 

Janet Green’s groottante, Lilian Whitwam (1897), trouwde met de Belgische ex-soldaat, Albert Oyen (1889), in 1919, nadat ze elkaar ontmoetten in Milnsbridge, Huddersfield (West Yorkshire).

Read more ...

Verstoten

 

Dienstmeisje Maria Theresa Josephine ‘Fien’ Verscuren (°1888 – Heist-op-den-Berg) trouwde in 1910 in Antwerpen met de sluiswachter Franciscus Ceulemans. In 1911 werd hun zoon Frans Jozef Antoon Ceulemans geboren.

Read more ...

In een huis van Johnnie Walker

Maria Louisa De Schepper (°1881), vluchtte vanuit Niel met haar 5 kinderen, waarvan de jongste nog maar een paar maanden oud was, en een kindermeisje vanuit Oostende naar Folkestone. Ze kwamen uiteindelijk in een huis van de Johnnie Walker Distillery in Schotland terecht.

Read more ...

Subcategories