Alison – Angèle Delanghe

Mijn grootoom Emilius Delanghe was een visser uit Antwerpen. Volgens mijn grootmoeder heeft hij tijdens de Eerste Wereldoorlog veel vrouwen en kinderen gered met zijn boot.

Emiel Delanghe, de broer van mijn grootmoeder, was een visser bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Hij werd geboren in 1865 in Oostende, maar woonde met zijn vrouw Clementia Maria Ludovica Huyssene en zijn kinderen in Antwerpen, in de Sint-Laureisstraat 7 (2018 Antwerpen). Tussen 1895 en 1906 kregen zij vijf kinderen die allemaal op de wereld kwamen in Berchem of Antwerpen. Hun namen waren Odilia Rosalia (ᵒ13 December 1895), Maria Odilia (ᵒ11 januari 1898), Rachel Clementine (ᵒ22 december 1901), Eduardus Emilius (ᵒ23 augustus 1904, hij stierf kort daarna) en Yvonne Angele (ᵒ10 oktober 1906). Kort nadat Yvonne Angèle geboren werd, verhuisde het hele gezin naar Oostende.

Een deel van het gezin, onder wie ook Angèle, trok naar Engeland tijdens de Eerste Wereldoorlog. Angèle bleek bijzonder geboeid door het modebedrijf en ging haute couture kleding ontwerpen. Vanaf haar veertiende woonde ze in London. Zij werkte eerst in een kledingatelier en begon een eigen zaak in Kensington in 1939. Zij had opdrachten voor Fortnum & Mason’s, Norman Hartnell en Hardy Amies (Kensington). Zij werd lid van de Incorporated Society of London Fashion Designers en runde uiteindelijk haar eigen studio’s in Bruton Place, Berkeley Square, Londen. Haar zaak hield op te bestaan in 1966. Zij stierf in 1971.

Angèle Delanghe maakte ook ontwerpen voor de gezelschapsdames van de koningin, zoals onder meer voor Lady Alice Egerton, Lady Alice Makins (geboren als Brooks Davis) – de echtgenote van Sir Roger Makins (de Britse ambassadeur in Washington), Viscountess Gage, Lady Colville, Lady Eaton, Lady Rothermere, Lady Reilly, de hertogin van Norfolk, de hertogin van Kent en prinses Margaret. Angèle toerde ook drie weken lang door Australië om haar collecties te presenteren (artikel uit het dagblad van 19 juli 1949).

In de Daily Mirror verscheen in 1949 een artikel met als titel ‘A wedding dress is born’. De auteur had een bezoek gebracht aan één van haar ateliers en merkte onder meer het volgende op: ‘Angèle Delanghe is één van de grootste couturiers van deze tijd. Zij behoort tot het selecte clubje van ontwerpers dat aan de slag ging voor de trouwkleding van prinses Elizabeth.’

Bronnen: 

Citaat uit de Daily Mirror: V. Scott, Mirror, XXVIII, (June 1949)12,p. 27.

We zijn veel dank verschuldigd aan Alison. Angèle was haar oudtante.

Angele Delanghe in 1947