Julian and Bessie
- Details
- Category: Getuigenissen
- Hits: 4303
Julianus Albertus Vroome werd geboren in Oostende, op 21 februari 1898. Hij was het derde kind uit een gezin van vijf kinderen. Zijn ouders waren Albertus Eduardus Vroome en Mathildis Joanna Martinsen.
Zij verhuisden later naar Zeebrugge en woonden daar tot de Duitsers België binnenvielen in 1914. Zoals met zoveel landgenoten het geval was, werd zijn dossier en dat van zijn ouders, één van zijn twee broers en zijn zuster, afgehandeld in Earl’s Court Refugee Camp(London). Dat gebeurde op 18 oktober 1914, amper enkele dagen nadat het kamp was geopend. De taal was een obstakel voor veel vluchtelingen en Julien hielp met het vertalen. Van het kamp ging het naar het Opera Hotel, Bow Street, Covent Garden. Uit de officiële documenten bleek dat hij zestien was, maar hijzelf beweerde achttien te zijn.
Julien kwam ook nog op andere plaatsen terecht. Van het Opera Hotel ging het naar de Vicarage, Grove Park Road, Chiswick(London), waar hij onder de vleugels kwam van Eerwaarde Vader Nevison Loraine en als tolk fungeerde voor het Chiswick Belgian Refugee Committee. Ook werd hij meerdere maanden verzorgd in het Briompton Sanatorium in Frimley, een centrum voor de behandeling van tuberculose. Daar werd hij in juni 1916 ontslagen. Hij keerde terug naar Chiswick en ging inwonen bij zijn ouders en zijn zuster(Iris House).
Julien nam dienst bij het Britse leger(Royal Flying Corps) op 5 juli 1916. Hij werkte als mecanicien en was betrokken bij twee campagnes, waarvan de eerste plaats vond tussen 29 juli 1916 en 13 maart 1917. Die eindigde voor hem in een ziekenhuis, waar hij een tijdje moest verblijven om te herstellen van een bronchitis en algehele uitputting en verzwakking. De tweede campagne vond plaats tussen 27 juli 1917 en 19 oktober 1917.
Hij werd overgeplaatst naar de Royal Air Force in april 1918 en bevorderd tot Lance Corporal op 3 augustus 1918. Omdat hij niet langer fysisch geschikt werd bevonden, werd hij officieel ontslagen uit het leger op 19 februari 1919. Zoals iedereen die uit dienst ging, had hij de Silver War Badge(nummer 4464) moeten krijgen, maar die is hem nooit uitgereikt. Geheel vrijwillig, ging hij wel een opleiding als reservist volgen.
Uit dienst, kwam hij in Lunation House(Grove Park Road, Chiswick) terecht.
In Chiswick had hij overigens al eerder Bessie Emma Hudson ontmoet. Hij was met haar getrouwd – zij was één maand ouder dan hij – en zij gingen inwonen bij haar ouders. Het burgerlijke huwelijk werd voltrokken in Brentford op 24 november 1916. Haar vader en zuster Rosina fungeerden als getuige.
Samen hadden ze negen kinderen(eentje werd doodgeboren). Hun oudste zoon, Julian William James Vroome, werd geboren op 11 juni 1916, en dus voor ze getrouwd waren. Later, toen zijn vader een verzoek indiende om het Brits staatsburgerschap te verkrijgen, ging men zijn geboortejaar postdateren. Hun laatste kind, Patricia Mary Mathilda, werd geboren op 21 juni 1932.
In 1935 ging hij zich omscholen als taxichauffeur. Hij werkte vooral ’s nachts en dat tot aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Hij nam opnieuw dienst in de RAF en werd bevorderd tot sergeant.
Toch verkoos Julien om naar België terug te keren voor een aantal jaren. In 1924 stak hij dan weer het Kanaal over en ging samen met Bessie korte tijd in Hammersmith wonen, om vervolgens te verhuizen naar Bromley, in Kent. Nog in dat jaar ging hij aan de slag bij Thomas Cook & Son. Hij werkte er als tolk en reisgids, en verbleef voor lange periodes in het buitenland. In maart 1927 ging zijn (zwakke) gezondheid weer opspelen, waardoor hij niet alleen zijn baan verloor, maar ook meerdere keren werd opgenomen in Grove Park Hospital en Preston Hall.
In 1935 ging hij zich omscholen als taxichauffeur. Hij werkte vooral ’s nachts en dat tot aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Hij nam opnieuw dienst in de RAF en werd bevorderd tot sergeant.
Na de Tweede Wereldoorlog werd Julien kippenboer. Hij en Bessie verhuisden naar een boerderij in Rickmansworth(Hertfordshire). Daar bleven ze wonen tot aan zijn dood op 15 februari 1973. Julien werd 75 jaar. Chantil, een achterkleinkind van Julien, woont nog altijd in Hertfordshire.
Bronnen
Met dank aan Chantil Sinclar, een achterkleinkind van Julien Vroome.