Een groot verlies

Wanneer in 1914 de oorlog uitbrak, besloot het Antwerpse echtpaar Collart-Le Corbesier om naar Engeland te vluchten met hun vijf kinderen. In 1922 komt vader Henri alleen terug met acht kinderen.

Vader Henri Collart (Antwerpen 1877 – Borgerhout 1932) was een wisselagent bij de bank en was van goede afkomst. Hij trouwde met Madeleine Le Corbesier (Westerlo 1879 – Fulham 1922) en voor 1914 kwamen er vijf kinderen uit dit huwelijk: Marguerite, Marie-Thérèse, Madeleine, Jeanne en Lucie. Wanneer in 1914 de oorlog uitbrak, besloot het echtpaar om naar Engeland te vluchten met hun vijf kinderen. Ook de moeder van Madeleine, Anna, ging met hen mee. Met z’n achten kwamen ze aan in London. Ze vestigden zich in Fulham, waar ze tot 1922 verbleven. Men vermoedt dat Henri daar een eigen zaak opstartte om zijn gezin te onderhouden. Henri en Madeleine waren zeer gelovige mensen, ze stuurden hun kinderen naar een lokale katholieke school. In Fulham werden nog drie kinderen geboren, Andrée, Hélène en René. De kinderen ervaarden de periode in Engeland als zeer positief en werden opgevoed in een warm nest. In 1919 werd Anna ernstig ziek en overleed ze. Amper drie jaar later sloeg het noodlot opnieuw toe en bleef Madeleine in het kinderbed bij de bevalling van haar achtste kind.

Na het verlies van zijn vrouw besloot Henri om terug te keren naar België met zijn acht kinderen. René is op dat moment nog maar een boreling. Omdat de zorg voor de kinderen zonder vrouw erg moeilijk was, stuurde Henri alle acht kinderen naar het pensionaat van de Zusters van Sint-Vincentius in Gijzegem. Henri overleed in 1932, waardoor Andrée, op dat moment 16 jaar, de zorg opnam van haar broertje René.

Madeleine en Marie-Thérèse hielden na de oorlog contact met hun vrienden uit Engeland. Madeleine was intussen lerares Engels geworden en ging jaarlijks met haar studenten op schoolreis naar Londen. Tijdens deze schoolreis nam ze een halve dag vrijaf om deze vrienden een bezoekje te brengen.

Bron:

Getuigenis Andrée De Wachter, het verhaal van haar grootouders.

Met dank aan Jolien De Vuyst van de Vakgroep sociaal werk en sociale pedagogiek UGent, interviewer Verhalenverzameldag in het Red Star Line Museum.